angstzweet – lessenserie

spannende verhalen lezen en schrijven op het (v)mbo

Samenhang en leesplezier zijn het startpunt geweest voor een lessenserie die Gerdineke van Silfhout en ik hebben geschreven. In deze door SLO-geïnitieerde lessenserie worden (fictie) lezen en schrijven op een creatieve manier met elkaar verbonden. Er wordt in deze lessenserie gebruik gemaakt van drie spannende verhalen die speciaal voor PLOT26 zijn geschreven door Rom Molemaker, Buddy Tegenbosch en Tanja de Jonge. Deze verhalen dagen de leerlingen uit eigen ervaringen op te halen. Leerlingen worden opmerkzaam op hoe de auteurs hun verhalen zo schrijven dat lezers het spannend vinden en die technieken gebruiken voor het schrijven van hun eigen fictie. Wat blijkt: het stimuleert leerlingen enorm, ze zijn actief bezig en gaan met plezier met taal aan de slag.

Ik heb als vmbo-docent met mijn kennis van fictie de lessenserie ontworpen, in samenwerking met Gerdineke van Silfhout die effectieve didactieken (begeleid schrijven) en evidence-based technieken (zoals de leerdriehoek) inpaste.
Gerdineke van Silfhout is vanuit SLO betrokken bij het project Geïntegreerd lees- en schrijfonderwijs.

Een artikel in Van12tot18 (december 2015, blz. 12 e.v.) beschrijft ‘Angstzweet’: ‘Het samen lezen en analyseren van spannende verhalen, het zelf opstellen van criteria en zelfstandig of met elkaar schrijven levert niet alleen prachtige verhalen op waarin allerlei technieken om spanning op te wekken succesvol zijn toegepast, maar ook verhalen waaraan leerlingen duidelijk plezier beleven. Bovendien ontwikkelen leerlingen zo al doende hun literaire leesvaardigheid’.

klik hier voor het volledige artikel download de lessenserie angstzweet

download de drie bijbehorende verhalen

een hangmat vol beloften - rom molemaker een ongelukkig tijdstip - tanja de jonge voor vrienden door het vuur - buddy tegenbosch

download de prologen

prologen val – cis meijer

proloog 1

proloog 2

proloog 3

proloog 4

prologen verdoofd – cis meijer

proloog 1

proloog 2

proloog 3

proloog 4